Mass Audio
interview
interview
Folkert, Marieke en Arnout zijn een gouden team, zeker wat audio betreft. Hun collectief Mass audio heeft sinds 2016 een eigen studio binnen het Uranus Cultuurlab. Ze zijn daar (en erbuiten) dag in dag uit bezig met hun vak: audio engineering.
“Wij doen van alles, als het maar om audio draait! De ene dag nemen wij death metal op in onze studio, de andere dag editen wij commentaar af van Yoeri Mulder en Evert ten Napel voor de videogame FIFA. Daarnaast verzorgen wij opnames op locatie, zoals in kerken of theaters en mixen we live bands.”
“Het proces begint met de vraag van een klant. Dit kan een vraag zijn zoals: hoe zorgen we ervoor dat live muziek interactief wordt? Deze vraag moeten wij begrijpen en omvormen naar een muzikale productie. Vervolgens moet de opname muzikaal kloppen, zoals de klant het bedoeld heeft of nog liever: beter dan dat.”
“Onze kracht is ons team van drie personen, iets bijzonders in dit vakgebied. Het samenwerken verloopt prettig en efficiënt. Tijdens opnamedagen worden er meerdere rollen vervult. De één leidt de opname, terwijl de ander al bezig is met het editen van een reeds opgenomen track. Dit werkt efficiënt, omdat er niet gewacht hoeft te worden op het edit-proces.
Doordat we dezelfde basis-skills hebben kunnen we snel schakelen. Je hoeft dan niet bang te zijn dat een ander het ‘verkeerd’ doet, maar je focus ligt op je eigen taak. Daarnaast zijn we erg kritisch naar elkaar, waardoor we blijven leren en ontwikkelen. Zo raak je niet in een sleur, omdat je samen vooruit wil.”
“Dit hele avontuur begon tijdens onze opleiding Music Technology aan de HKU. Hier werkten we voor het eerst samen aan de opnames van een orkest. Dit ging zo goed dat we vanaf toen meer opdrachten samen deden. Na een jaar zijn we ons bedrijf Mass Audio gestart.”
“Dat is zeker Karmaflow! Dit is een Rockopera videogame, waar we maanden lang aan hebben gewerkt. We hebben de muziek zo gemixt dat het inspeelt op de handelingen van de gamer. Daarbij is er een album uitgebracht met de muziek.
Ook is er een theatershow van Karmaflow geweest waarvoor we de geluidsregie verzorgden. Bij de theatershow kon het publiek door middel van een app bepalen hoe het verhaal zou lopen. Het Metropole Orkest, een band en tien zangers en zangeressen verzorgden de muziek. Al deze muzikanten moesten aangestuurd worden, zodat de muziek steeds bij het verhaal bleef passen. Dit project was technisch, want alles moest kloppen en van te voren bepaald zijn, maar ook muzikaal. We konden meedenken met de inhoud, hoe het moest klinken en hoe we het gevoel konden neerzetten. Dat is iets wat ons heel goed ligt.”
“Omdat we met ons drieën zijn, is er veel ruimte voor multitasken. Zo is Marieke bezig met het afmixen van death metal, Arnout is een concert aan het afronden dat live is gemixt en opgenomen en Folkert is een opname van progressieve metal aan het maken. Maar dat is nog niet alles, we doen ook kleine dingen tussendoor. Dit weekend hebben we bijvoorbeeld een festival en er komen nog klassieke producties aan.”
“Onder andere in de Doelen in Rotterdam. Daar staat de Orkest Ontdekker, een interactieve installatie waarmee je door te doen leert wat een bepaalde instrumentgroep met een muziekstuk doet. Hiervoor hebben wij 112 verschillende sporen van het Rotterdams Philharmonisch Orkest opgenomen.
En neem vooral een kijkje op onze website, daar is al ons werk te bewonderen!”
“Dat verschilt per persoon. Folkert krijgt een kick van 15 uur in een zwetende studio zitten en Marieke vindt het heerlijk om te shinen bij een live opname op locatie. De diversiteit is het allerleukst, van stress op locatie naar een controleerbare studio.”
“Soms vergeten muzikanten of componisten dat audio engineering een beroep is. Iedereen kan tegenwoordig een microfoon kopen, waardoor het toegankelijker is geworden zelf ‘even’ wat op te nemen. Maar als je kwaliteit wilt hebben is dat zo makkelijk nog niet. Het leuke daaraan is als we aan muzikanten over kunnen brengen dat hier vakmanschap achter zit en je het ‘aha-moment’ in hun ogen ziet.”
“De eerste ontmoeting met het Uranus Cultuurlab vond plaats toen Marieke hier was om audio magazines met Leon uit te wisselen. Leon liet zijn studio zien en Marieke was gelijk enthousiast. Kort daarna zocht Leon iemand om de studio mee te delen. En daar waren wij, drie man sterk!”
“Hiervoor zaten wij in een studio van iemand anders. Het was een fijne studio, maar niet ‘onze’ plek. In het UCL kunnen wij in onze eigen plek investeren en zo nu en dan wat laten slingeren.
Het is heel fijn om in een omgeving te zitten waar mensen begrijpen hoe je werkt. Bij het Uranus Cultuurlab heeft iedereen bijvoorbeeld zo zijn eigen manier om uit de ‘drie uur dip’ te komen. We wisselen hierover ook ideeën met elkaar uit. Het is leuk om te merken dat hier zoveel disciplines zitten, maar je toch op een lijn zit met elkaar.”