Methout
interview
interview
Chris maakt prachtige meubels die functioneel zijn en energie geven aan de ruimte waarin het zich bevindt. Door het Uranus Cultuurlab heeft hij zijn werk naar een hoger level weten te tillen: als Methout.
Ik ben meubelmaker, maar sta open voor verschillende hout gerelateerde opdrachten. Als een klant iets nodig heeft, bekijken we de mogelijkheden en ga ik gelijk aan de slag. Op het moment dat iets niet binnen mijn vaardigheden ligt, dan verzin ik daar wat op. Zo is het maken van ronde poten een vak apart, maar is er altijd een andere meubelmaker die dat onderdeel kan oppakken.
Allereerst ga ik langs bij de klant, zodat diegene kan vertellen wat hij wil. Daarbij is het fijn om de ruimte te kunnen zien, zodat ik deze twee aspecten kan vertalen naar een duidelijk idee. Dit schets ik uit en bespreek het met de klant. Tijdens het proces kan de klant langskomen in mijn werkplaats om de vorderingen te bespreken.
Mijn aandacht voor details! Soms verlies ik mijzelf hierin en kan ik uren bezig zijn met de kleinste dingen. Als de details kloppen, dan sta ik achter het product. Dit betekent gelukkig dat de klant vaak tevreden is.
Ik word enthousiast van het werken met massief hout. Hier zit veel ambacht in, omdat je met een ruwe balk werkt, waarbij de bewerking het af maakt. Als dan de puzzelstukjes samenkomen geeft dat veel voldoening. Dit is heel anders dan bij het maken van een keuken. Een keuken wordt vaak gemaakt van plaatmateriaal, wat minder arbeidsintensief is, maar ook minder karakter heeft.
Het begon als een hobby. Toen ik steeds meer vraag kreeg naar mijn werk, besloot ik het professioneler aan te pakken en te starten met Methout. Doordat dit mijn dagelijkse bezigheid werd, merkte ik dat ik steeds beter werd in het vak, want als meubelmaker leer je door te doen.
Ik heb deze week een aantal projecten succesvol afgerond en ben begonnen aan een ontwerp voor een keuken. Een keuken moet vaak wat minder uitgesproken worden in vergelijking met bijvoorbeeld een kast, omdat een keuken voor een langere tijd is. Deze keuken moet daarom vooral heel strak worden. Het is aan mij de taak om een goede mix tussen strak, functioneel en mooi te vinden. Ik heb altijd veel zin om een nieuw proces in gang te zetten.
Ik wil groeien als meubelmaker en stabieler zijn in opdrachten. Het liefst neem ik alleen opdrachten aan waar ik mijn passie in kwijt kan, maar voor nu kan dit nog niet. Hiervoor moet ik meer zelfpromotie doen. Dat is de volgende stap.
Amerenske, Andres en ik kwamen vaak bij elkaar over de vloer, omdat we in dezelfde straat woonden. Toen Amerenske het Uranus Cultuurlab oprichtte was ze op zoek naar huurders. Op dat moment begon het bij mij te kriebelen. Andres was al meubelmaker en voor mij was het een goede stap om van mijn hobby mijn beroep te maken. Daarom sloten we ons beide aan bij het Uranus Cultuurlab.
Doordat Andres en ik de werkplaats delen, kunnen we elkaar helpen waar nodig. Als één van ons een grote opdracht heeft, pakken we die vaak samen op. Daarnaast is het heel fijn dat we, met vijf anderen, de machines delen. Deze machines hebben we nodig om goed werk te leveren, maar zijn individueel onbetaalbaar.
Bij het Uranus Cultuurlab zijn er mensen met andere kennis dan ik. We helpen elkaar en bedenken samen oplossingen. Zo heeft Dutch Portfolio mijn website gemaakt en ik een kast voor studio GSBRT.