Atelier Gsbrt
interview
interview
Vanuit zijn interesse in interieur en kunst volgt Gijsbert zijn passie als interieurontwerper. Hij geeft vorm aan winkels, muziekstudio’s, restaurants en particuliere woningen. Gijsbert zoekt in zijn werk naar de balans tussen gebruiksvriendelijkheid en uiterlijk, wat terug te zien is in zijn ontwerpen.
Het is makkelijk om te zeggen dat ik onderscheidend ben, maar zo zie ik dat niet en dat vind ik ook niet nodig. Wel kan ik zeggen dat ik een ruim interessegebied heb binnen en buiten het vak. Hierdoor lukt het me makkelijker om mij in te leven in opdrachten of samenwerkingen. Soms ga ik dan wel weer teveel op in de opdracht dan nodig is, maar levert het wel een nauwkeurig resultaat op.
Vaak benaderen klanten mij omdat ze mijn werk via via kennen. Ik vind het belangrijk om de klant tijdens het project veel te spreken. Deze heeft tenslotte een belangrijke rol in het ontwerpproces wat betreft de input en die krijg je vaak niet te pakken met één of twee afspraken. Ik vind het van groot belang dat de klant goed weet wat hij wil, zodat we dit samen kunnen specificeren en ik dit kan vertalen naar een oplossing.
Dat verschilt nog weleens, maar mijn afstudeerwerk ‘landloop’ tijdens Oerol 2013 vind ik nog altijd een opvallend project. Het was een werk waar de bezoekers invloed op hadden. Zij werden deelnemers en moesten met een kompas een vierkant proberen te lopen. Elke vier seconden werd er een foto van hun gemaakt. Deze foto’s werden in elkaar geschoven en vormden zo een registratie van hun unieke aanwezigheid in het landschap op dat moment. Het leverde een boeiend spektakel van negen dagen op met kleurrijke individuen of gezelschappen, omgeven door het veranderlijke landschap en weersomstandigheden.
Het leuke aan dit project was dat ik echt tegenover mijn publiek stond. Dit soort projecten doe ik nu niet meer, maar zou ik zeker in de toekomst weer op kunnen pakken. Mijn focus ligt nu vooral op het vormgeven van interieurs. Een fascinerend vak waarmee net iets eenvoudiger een boterham te verdienen valt.
Ik ben bezig met een studio die praktisch moet zijn voor een schrijfster én muzikant. Zij schrijft overdag en wil geen afleiding en hij maakt daar ’s avonds muziek. Nu is aan mij de taak om deze ruimte multifunctioneel te maken. Dit is een goed voorbeeld van wat mijn werk en passie is.
Ik maak ook vaak dingen vanuit eigen fascinatie, zoals Velo Cabinets. Dat zijn kastjes waar je racefietsen aan op kan hangen. Ik vind het heerlijk om tussen de grote projecten door aan zo’n kastje te werken. Vaak gebruik ik hiervoor hout wat ik over heb van andere projecten. Ook haal ik hiervoor weleens hout bij Tafelboom of de Houtmolen in Lombok. Gekapte zieke bomen worden daar verwerkt en gezaagd met energie van de watermolen. Het is een heel ander gevoel om met dit hout te werken dan met dat van een groothandel. Het vraagt wat meer tijd en geduld, maar het is geweldig om het karakter van dit specifieke hout naar boven te krijgen en te weten dat het ooit in Utrecht als boom heeft gestaan.
Het kastje kan je online bestellen via Etsy , of kopen bij onder andere Blackbird.
GYS op de voorstraat in Utrecht is een goed voorbeeld. Het interieur heb ik ontworpen en voor de bouw heb ik veel hulp gekregen van de crew die daar ging werken na de opening. Het was een omvangrijk project en daarom erg leuk om te doen. Ik herinner mij nog goed de charme van de intensieve samenwerking met de mensen van GYS, tot in de late avonduren.
Het grootste voordeel vind ik de professionele omgeving. Het Uranus is een plek waar je omringd wordt door kennis en leuke medehuurders. Daarnaast is de locatie praktisch, want het ligt aan de A2, temidden van diverse leveranciers en op fietsafstand van het centrum van Utrecht. Ik deel deze ruimte met vier andere ontwerpers en kunstenaars, wat heel fijn werken is.